Har lenge vaklet mellom XMPP/Jabber og Matrix, på papiret virker XMPP bedre men dette kan forhåpentligvis skape oppmerksomhet og standardisering rundt Matrix.

Det dummeste XMPP-folk gjorde var å ikke gjøre folk oppmerksomme på hvilke tjenester som faktiskt brukte XMPP og hvor utbredt det egentlig har vært - Noe som førte til at folk kunne sitte på Google Chat og rakke ned på XMPP fordi det var så lite utbredt (mens de selv brukte XMPP).

Hvis de nå bare klarer å gå bort fra Jitsi sin VOIP-implementasjon og gå over til noe ala Discord eller Telegrams "Hop on"-gruppechatter og fikser Push-to-talk så vil mange gamere migrere - og da blir det fort de-facto standard.

@heywood merkar også at element/matrix er noko som "vanlige" folk kan vere med å bruke.

Mykje av XMPP samfunnet i dag stritter imot modernisering som er litt teit. Er litt sama som IRC folka. Det har jo vore ein del entusiasme rundt XMPP som eg har vore med på, men er som regel folk som likar teknologi og det er eit problem.

Men virkar faktisk som element/matrix har blitt ein suksess og det gjer meg glad. Trengs det berre at økosystemet blir litt breiare og desentralisert!

Jeg har ikke tenkt på likheten mellom XMPP og IRC-folk, men det er et veldig godt poeng!

Begge protokollene har stagnert og det er ikke ønske fra brukersamfunnet å oppdatere seg til "moderne" forventninger. Klart man kan ha E2EE på XMPP, men det er mer en utvidelse enn en standard og plutselig har man folk som bruker Dino (alt-i-en XMPP-klient med OMEMO E2EE innebygd) i stedet for XMPP, litt som folk brukte Google Chat i stedet for XMPP... Et branding-problem i tillegg til moderniseringsbehov.

Men jeg opplever at Matrix begynner å slite med brandingen. Bruker man Matrix? Element? Matrix gjennom Element? Hva hvis det kommer andre klienter eller tjenester til matrisen?

Bredden tror jeg man får hvis man klarer å få en kritisk masse til å begynne å bruke Matrix, derfor jeg nevner gamere. De/vi er mange, er flinke til å skifte platformer etter behov og kan være med å påvirke både familie og jobb til å vurdere matrix.

@heywood eg trur element/matrix gjer det lurt å markedsføre element. Folk flest har ikkje bruk for å forstå matrix, men at det er desentealisert. Antagelegt difor matrix sin branding er så tørr som den er også.

Håpet er at man får nokon som lagar ein element-lik klient som har sama nivå av branding, kommunikasjon og brukar opplevning.

Klarar man det er det beste gjort.

@SnabelAdmin ditte va ei sann glede! Matrix virka som en solid standard som ej oppleve he sett god utvikling. Håpe det en dag kan erstatte Discord for mej og mine venna!

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.