Følg

Fin introduksjon til Mastodon. github.com/joyeusenoelle/Guide Spesielt denne: "How do I establish my brand's presence on Mastodon? The short answer: Please don't."

Men det er vel uunngåelig at også fødiverset blir invadert av kommunikasjonsrådgivere, hvis det tar av.

Men det blir noen morsomme utfordringer for merkevarer og verifiserte Twitter-brukere hvis de en dag vil ta i bruk fødiverset. Hvordan sikre statusen du er vant med å ha i et nettverk uten sentrale autoriteter? Skal man liksom bli @ViktigSelskap@tvilsominstans.no nå?

@haldorsen Ja, hvis de er store nok blir det vel sånn. For de mindre kunne man kanskje hatt lettvektstjenester som hoster mange instanser på samme server, neppe basert på Mastodon, slik at man kan si "klikk her for å få @hei@liteselskap.no").

Og så kommer det noen morsomme fødereringsspørsmål. Hvem skal de blokkere? Kommer noen til å bry seg om Equinor utveksler med Gab? Og hvem kommer til å blokkere PR-instansene?

@bjoernstaerk Om Equinor utveksler med Gab har vel egentlig bare noe å si for Equinors kommunikasjonsfolk? Blokkering av PR-instanser er kanskje vanskelig å takle hvis hvert selskap har sin egen instanse. Da bør en kanskje begynne med whitelist i stedet for blacklist, og det er jo ikke noe gøy.

@haldorsen Det kan fort vokse frem normer rundt føderering. Og jeg tror også det fort vokser fram behov for tjenester for felles blacklistadministrering. Praktisk, + greit å ha en autoritet å peke på hvis det blir bråk.

@bjoernstaerk @haldorsen Du kan saksøke (eller DDOS'e) ein autoritet, truverdig saksøke 400 instansar i 80 land er verre. Straks ein sentraliserer, skaper ein meir profilerte åtaksflater. Eg skjønner behovet du peiker på, eg er berre usikker på om «vi» er tente med late nokon fylle dei. Eg vil ikkje at «fødiverset» skal ta over for tenestene til GAFAM, eg vil det skal bli noko anna.

@Bjørn Stærk 🇳🇴

For de mindre kunne man kanskje hatt lettvektstjenester som hoster mange instanser på samme server, neppe basert på Mastodon, slik at man kan si "klikk her for å få @hei@liteselskap.no")


Omtrent som disse mener du? Disse tjenestene finnes allerede, også for andre fødererte systemer så man kan til og med velge hvilken programvare man vil bruke. Et raskt søk på verdensveven burde gi deg det du trenger.

Ellers er jeg enig med @Arne D. S. Haldorsen, at når kapitalistene oppdager at man kan bruke sine egne domener heller enn å reklamere for noen andre, så tror jeg det kan være en vinner også hos dem. "Følg oss på @produkt@viktigselskap.no!" burde være langt mer interessant enn "Følg oss på annen-urelatert-nettside!"
Jeg vet ikke om den underliggende protokollen ActivityPub i Mastodon støtter desentralisert vurdering av kanaler i fødiverset ennå.

Den underliggende protokollen Zot i Hubzilla har gjort det lenge, men det ble raskt lite populært hos enkelte.

Det fungerer på den måten at jeg kunne endre min vurdering av din kanal fra nøytral 0 helt ned til -5 for svært negativ og helt opp til +5 for svært positiv. Siden vurderingen av din kanal lå hos meg, så var det fint lite du kunne gjøre med det. De som likte det minst falt i tre grupper - troll, folk som ikke er spesielt gode til å uttrykke seg i sosiale situasjoner uten å hisse på seg andre, og de som generelt var imot vurdering i sosiale fellesskap - det var ikke noe særlig til kommersielle spammere den gang, men de har kommet senere.

Zillaverset endte med endre fra å ha på desentralisert vurdering som standard til å skru det av, slik at hver Hubzilla hub-administrator kan velge selv for sin hub. J

eg tror det kommer på igjen når flere kommersielle krefter rykker inn i fødiverset.

@bjoernstaerk

Eg ynkjer dei velkommen! For det som er så greit er at insysnser regulerar seg sjølv og føderasjonen. Så når eg veljer ein instanse så veljer eg kvar mykje slikt det er og korleis dei får drive på.

@christoffer @bjoernstaerk
Eg tenkar at det er ein fin plass til det. Til dømes kan VG.no ha sin eiga instans, med f.eks @sport@vg.no, @nyheter@vg.no, @nyhende@vg.no (på nynorsk! :ivar: ) osv. Dei må bare innsjå at det fungerar litt annleis enn Fuglesida og Fjasboka.

@tc @christoffer @bjoernstaerk og folk allerede lager bots som poster nyheter fra RSS feeds og scraping, så det er ikke så veldig forskjellig fra at aviser osv 'toot'er det selv.

Men! Æ syns at de *må* sjekk kontoene sine, og ikke bare 'fire and forget' meldinger.

@bjoernstaerk Kva skjer dersom ein kommunikasjonsrådgjevar prøver seg med eit standardsvar? Døme:

"Hei! Vi setter stor pris på at du interagerer med oss i ViktigSelskap. Vi er levende opptatt av bærekraft, og er veldig viktige for norsk økonomi, så vennligst ikke motsi oss."

Korleis reagerer folk på slikt?

@aujawindar @bjoernstaerk Som vi sa i gamle dagar: Plonk. Jaja, eg kan i det minste håpe.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.