Følg

Hva skal vi gjøre med Facebook? Et tankeeksperiment
om infrastrukturen på nettet og hva EU og Norge kunne gjort for å ta tilbake kontrollen over sosiale medier.
bearstrong.net/tech/2020/10/hv

@bjoernstaerk Jeg har også lekt med tanken på at offentlige instanser i det minste må være tilstede og eventuelt kryssposte informasjon om arrangementer etc, for å være tilgjengelig utenfor lukkede og kommersielle reklamenettverk som Facebook, Twitter etc. NRK har tatt i bruk stort sett alle SoMe under himmelen (snap, tiktok), men ikke forsøkt seg på fødiverset enda.

@bjoernstaerk men jeg tror ikke NRK burde drifte en åpen instans som alle kan delta på. De kunne heller tilbudt sine ansatte å få en konto på en lukket instans, litt som med epost. Hvis flere offentlige instanser hadde gjort dette ville nok bruken av protokollen akselerert i resten av samfunnet. Politikere kunne hatt konto(er) som feks solberg@høyre.no eller solberg@regjeringen.no.

Det ville blitt en mer kaotisk og dynamisk løsning, men kanskje det er det vi trenger?

@rsolva @bjoernstaerk apropos kaos, nå klarte jeg å poste fra feil konto 😌

@Ruben @Bjørn Stærk 🇳🇴 Jeg tror også dette er en bedre løsning. Siden man kan følge hverandre på tvers av instanser, er det ikke lengre nødvendig at man har konto på samme instans.

Det med moderering er da også et langt mer løsbart problem. Man kan på individuelt eller instansnivå velge hvem man vil godta kommentarer eller innlegg fra, samtidig som man kan styre hvem man vil skal kunne følge en. For offentlige institusjoner som nevnt her, vil det nok gi mening å være åpen når det gjelder hvem som kan følge, men mer restriktiv med hvem som kan kommentere, kontakte eller poste til din strøm.

@rsolva Ja kanskje det. Men jeg tror en stor aktør må starte en åpen tjeneste for å sparke dette i gang.

@bjoernstaerk @rsolva En stor aktør vil kunne øke utbredelsen raskt, men jeg vet ikke om det er så hensiktsmessig for fødiverset generelt. Jeg har inntrykket av at "fokuserte" instanser, hvor folk samles rundt et tema, sted, eller en felles interesse oftere klarer å skape en god tone og et hyggelig nettsamfunn.

@rsolva @rsolva Gode for de få som vet om dem. Altså, politisk sett må man velge mellom å støtte Facebooks monopol ved å la dem holde på eller å bekjempe dem.

@bjoernstaerk @rsolva Jeg tror faktisk det ville vært mer effektivt hvis et par kjendiser med mange følgere hoppet over til fødiverset, da ville etterspørselen etter et sted å lage en konto for å kunne følge med videre blitt mye høyere.

@bjoernstaerk @rsolva @rsolva En måte å promotere alternativene er å sørge for at de er synlige som alternativer når programmer på NRK TV og radio sier hvordan de kan kontaktes.

Det var derfor jeg maste litt på NRKBeta

@rsolva Kanskje PeerTube ville vært en riktig ting for NRK å sette opp. Ikke minst fordi jeg antar det er mye dyrere enn å kjøre Mastodon.

@bjoernstaerk @rsolva Kanskje.

Jeg synes NRK burde være på "alle" fødivers-platformer.

Ikke nødvendigvis med offentlige instanser alle kan lage brukere på men med adresser alle kan poste til og alle hekte seg på hashtagger fra.

@rsolva @bjoernstaerk Ja jeg tenker litt av det samme.

Masse program nå har en facebook-side og en twitterkonto evt. bare en hashtag på FB og twitter.

Det ville vært kult om man kunne poste til disse hashtaggene (f.eks. #sommerbilen) på lik linje fra f.eks. mastodon og diaspora og PixelFed

@bjoernstaerk Eg lurer på om ein analogi til PSD2 er relevant. I ein Facebook-samanheng ville det vera noko sånt som at Facebook (og resten av FAANG/GAFAM) hadde vorte pålagt tillate og tilrettelegge for at brukarane skal kunne opne dataene _sine_ for bruk i applikasjonar utanfor Facebook. Det hadde senka inngjerdinga av brukarane kraftig. Så t.d. Facebook hadde ikkje trengt implementere ActivityPub, men dataene måtte verte tilgjengelege. 1/2

@bjoernstaerk Det kjekke med eit slikt tiltak er at det rammer dei som surfer mest på nettverkseffektar «verst». 2/2

@bjoernstaerk Hør! Hør!

Siden jeg oppdaget fødiverset og oppdaget at NRK ikke var representert der, har jeg stusset: Var det ikke *akkurat* sånne ting NRKBeta skulle drive med?

Jeg kjørte en liten lobbe-tråd mot nrkbeta på twitter i sommer, men jeg fikk ingen responser.

Antagelig var det ingen på NRK som leste den?

twitter.com/steinarba/status/1

@steinarb @bjoernstaerk Men det er jo ganske lenge siden, og det var ikke akkurat massiv respons. Jeg tror det er bra flere av oss maser litt ❤️

@steinarb
Ja var ikkje NRKbeta, eller i alle fall nokon av dei ansatte på identica då det var temmeleg nytt?
@haldorsen @bjoernstaerk

@haldorsen @bjoernstaerk Har fått et svar fra NRKBeta, som kan tyde på at de ikke har satt seg inn i hva fødiverset er.

twitter.com/NRKbeta/status/131

@steinarb @bjoernstaerk Det kan tyde på at ikke alle i NRKbeta har satt seg inn i konseptet med fødiverset / ActivityPub, nei. Det er jo ikke så rart. Det er jo fremdeles en liten greie, og ganske ulikt andre sosiale nettverk-konsepter. Men mtp svaret jeg fikk fra @stalebg@twitter.com (twitter.com/stalebg/status/122) tror jeg det er litt interesse for å lære mer.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.