Følg

Noen inviterte meg med i en ny Facebook-gruppe de hadde startet om et tema de ønsket en god debatt om. Jeg takket nei og forklarte hvorfor jeg synes det er en dårlig idé å legge krefter i en _ny_ Facebook-gruppe nå. De gamle må man nesten bare leve med, (som Togferie).

Men det fikk meg til å lure på: Hvis noen ønsket å sette opp en uavhengig tjeneste som legger godt til rette for _debatt_, hva burde man valgt? Noe som støtter ActivityPub hadde vært fint, men ikke mikroblogg.

@Bjørn Stærk 🇳🇴 Lemmy. Det er som en føderert utgave av Reddit. Man kan ha bruker på en utvalgt/sin egen instans, men følge og delta i forum på andre instanser. Den bruker ActivityPub, og skal vel i teorien kunne føderere med andre ActivityPub systemer, men vet ikke hvor godt forum-modellen de har overlapper med hva eksisterende systemer skjønner.

Jeg pusler med å få satt opp en egen lemmy på volse.net, men det går litt sakte fremover. Kommer snart! :)

@harald @bjoernstaerk Kan brukarar av Lemmy opprette forum/sub-reddits/kva-no-rett-ord-er sjølv, eller er det noko administratorar gjer?

@harald @bjoernstaerk Og sia eg først spør og eg ikkje fann det i dok'en, er det støtte for lukka forum?

@Steinar @Bjørn Stærk 🇳🇴 Det mener jeg det skal være, men jeg må få ting opp å kjøre selv før jeg får full oversikt. En av de tingene jeg lurer på som admin er om jeg kan lukke muligheten til å lukke muligheten for brukere å lage egne rom, og evt å godkjenne/moderere opprettelsen av rom.

@bjoernstaerk I tillegg til @LemmyDev er det et annet interessant ActivityPub alternativ som kanskje lener seg sterkere mot Hacker News estetikken, kalt lotide/hitide (backend/frontend). Det er fortsatt i en tidlig fase av utviklingen, men jeg liker det minimalistiske fokuset.

git.sr.ht/~vpzom/hitide
git.sr.ht/~vpzom/lotide

@bjoernstaerk @LemmyDev ...men det ser ut som utvikler-instansen foreløpig er mer aktiv/etablert: dev.narwhal.city/

@bjoernstaerk @LemmyDev Tror det også er en av få prosjekter med et skarpt skille mellom backend / frontend, som gjør det langt lettere for utviklere å bygge egne frontends (web, apper). Mener også at backenden er skrevet i Rust, som gjør det mulig å hoste en relativt stor instans på Pi'er og avdankede maskiner.

@Ruben 🇳🇴 Lemmy er også todelt sånn. Det finnes alt flere frontends. De jobber bl.a med en som ikke skal behøve javascript. Også apper kommuniserer rett med apiet.

@harald Kult, det visste jeg ikke! Tror det er en fordel for hele økosystemet å skille frontend og backend, det fremmer innovasjon og variasjon på klientsiden. Mastodon har blitt en ganske solid programvarepakke etterhvert, men er også relativt tung og med mange bevegelige deler sammenlignet med andre prosjekter i fødiverset.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.