Følg

Interessant sak! Kunne tenkt meg å sjå denna utstillinga. Og vekker ein god debatt.

nrk.no/kultur/_neger-med-gront

Personleg synes eg at slike gamle titler kan heller fremvises som ein del av utstillinga. Type; "Slik var det orginale namnet (...) Historisk lontekst (...) Etc."

Så kan vi i daglegtalen bruke titler, namn og benevnelser som betre reflekterar våre verdiar og korleis samfunnet er i dag.

@christoffer Den debatten virker litt teit for å være ærlig. Revisjonisme i kunst er ytterst problematisk, fordi hvis resultatet av revisjonen ender opp med å bli husket bedre enn originalen, så mister man for det første historisk kontekst, og for det andre så omskrives historien i folkeminnet.

Hvis det ikke er noen særlig grunn for å stille ut "Neger med grønt skjerf" så kan man også bare droppe det. Munch trenger ikke alt fokuset her i verden - gi litt til nyere kunstnere også.

@amici munch fortenar all synlegheit. Munch er ein norsk perle i ein global kunsthistorie.

Om ikkje så er hans kunst med på å bygge eit miljø som tenar meg som kunstner

Det med tittelen; historisk sett så er det faktisk presedens for alternative titler for munchs bileter. Og i eksemplet vampyren så har faktisk den nye titelen gjort verket betre.

Det burde vere ein god grunn til å behalde tittel ein at man behalder tittel for å behalde det

@amici er også litt ironisk at han "ikkje fortenar synlegheit" med tankje på historien til hans kunst

@christoffer Jeg tror du misforstod der littegranne hvis du referte til noe jeg sa. Fordi jeg mente ikke å si at Munch fortjente det mindre - men at den elitiske storhetspersonsdyrkelsen av fortidens kunstnere er undertrykkelse av nåtidens kunstnere, i form av at de tar opp all oppmerksomheten, tiden og ressursene som jeg mener det gir mer mening å gi til nåværende kunstnere som har sine kunstuttrykk å komme med. Så nåværende kunstnere prioriteres bort til fordel for Munch osv, som jeg er imot

@christoffer Grundig uenig med alt du sa der.

"Munch er ein norsk perle i ein global kunsthistorie." argumentativ visvas og avdyrkning av elitiske ikoner.

"historisk sett så er det faktisk presedens for alternative titler" i filosofi kaller vi dette for den naturalistiske feilslutning - tanken om at det som er tilfellet, samtidig er godt, fordi det er tilfellet.

"Det burde vere ein god grunn til å behalde tittel ein at man behalder tittel for å behalde det" usmakelig revisjonistisk logikk

@christoffer "Det burde vere ein god grunn til å behalde tittel ein at man behalder tittel for å behalde det" Hvis man lager nye tittler *som nye verker* så kan dette gi mening. Kunsten kan for all del gjenbrukes i noe former. Men da er det ikke lenger Munch sitt verk, men den personen eller komiteen som har gjort endringen. Munch blir i dette tilfellet bare en bakgrunnsreferanse. Å bytte ut Munchs tittel uten å bytte ut hvem som står til ansvar for verkets uttrykk, er overgrep mot kunsteren

@christoffer @christoffer Å gi det et nytt navn på noen som helst måte ville slikt sett være en form for hvitvasking - med alle de konsekvensene det medfører.

Ikke det at jeg tror det egentlig er noe problem i utgangspunktet å utstille denne kunsten så lenge den har noen relevans til utstillingstema. "Neger" er ikke et ord som bør være problematisk i seg selv, det kommer jo helt ann på konteksten. Hvis tema var "Fortidens syn på mørkhudede i Norge" er ikke det det samme som "Dette Er Afrika"

Jeg lurer på hvem eller hva som gir rettighet til de som forvalter kunsten å endre navnet til et kunstverk?
Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk heimstad for den desentraliserte mikroblogge-plattformen Mastodon.