Kva er det som stopper vennane dine frå å bruke desentraliserte sosiale medier i dag? 🤔

I dag har vi gode gjennomførte alternativer til alle dei store platformane som funke på tvers av verandres platformer.

Vi har:

@Mastodon = Twitter

@pixelfed = Instagram

friendica = Facebook

Friendica link: friendi.ca/

Men enda viktigere så er dette etiske alternativer som ikkje er pådrivare av overvåkningskapitalismen! :ivar:

@Snabelen.no For ikke å glemme Hubzilla og Diaspora, som begge er mer i samme landskap som Friendica. I likhet med Friendica kan også Hubzilla snakke med Mastodon og andre som snakker ActivityPub. Diaspora bruker kun sitt eget nett, men både Friendica og Hubzilla kan snakke med dem også. Og så har vi jo PeerTube, Write Freely, Pleroma og andre også. Det er på tide at også brukere av Mastodon skjønner at det er mer enn bare dem selv på dette nettet :)

Men for å svare på spørsmålet ditt: De finner ikke vennene sine her.

Det spiller ingen rolle at vi har tilsvarende (eller endog bedre) systemer så lenge de ikke finner vennene sine, fotballaget til ungene, favorittspamkanalen sin eller noe annet her. Når en stor nok gruppe har flyttet over til de nye frie nettene, og ikke lengre er tilgjengelig på de gammeldagse lukkede nettene så kan det nok begynne å skje noe. Men det tar tid.
@Christoffer Tallerås

Dei framhevede platformene er dei som er mest relevant for folk flest.


Det kommer nok litt an på hvem av folk flest man snakker med. Mange jeg snakker med gir inntrykk av at ting som bedre kontroll med hvem man deler hva med, og ikke minst hvem som skal få lov til å kontakte en er interessante ting. Innebygget kalender (som man kan dele med familien,) fil- og bildedeling med full kontroll over hvem man deler med (selv om man deler med andre som ikke er på samme platform) er også ting som mange synes høres veldig greit ut.

Men jeg tar ikke på meg å avgjøre hva som er mest relevant for folk flest, da. Det får andre gjøre.
@Christoffer Tallerås

Relevenate platfomer vill jo vere analogene til dei mest populære platformane.


Det forklarer vel hvorfor de ikke ser noen grunn til å skifte da. Om man ikke kan tilby noe bedre er det vel likegreit å bli der man er.

(Nå mener jeg jo at Mastodon, Pleroma og de andre rene mikropub alternativene er bedre enn reklameplattformene som er populære i dag, men det handler om ting som mange ikke bryr seg så mye om, som retten til å tenke selv osv.)

Uansett, Hubzilla og Diaspora er like gode alternativer til Facebook som Friendica, så hvorfor ikke ta med de også?
@Christoffer Tallerås

Å fremme hubzilla og diaspora er å skyte seg sjølv i foten meiner eg.


Og på hvilken måte er Friendica annerledes?
@Christoffer Tallerås Er ikke uenig i at Mastodon har gjort mye riktig, og bygget opp et økosystem rundt selve programvaren som er bra. Det er absolutt en modell flere kan henge seg på, noe som heldigvis også skjer. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det er behov for fler ressursser til alt fra oppussing til å strømlinjeforme funksjonalitet (kanskje spesielt i Hubzilla, siden den har så enormt mye funksjonalitet), men derfra til å si at man skyter seg i foten om man fremmer mangfoldet som tross alt finnes i dette nettet blir i mine øyne bare våsete. Det er jo nettopp mangfoldet som er styrken. Så kan man velge hvilken instans eller hvilken programvare man vil bruke ut fra hvilke behov og preferanser man har.

Om Mastodon er desidert best for deg, så er det så absolutt ikke det for meg. Da ville jeg jo måtte kutte alle kontaktene jeg har fra før på Diaspora-nettet. Mao en heller dårlig løsning. Så istedet for å bastant bestemme hva som er desidert best, kanskje la hver enkelt få avgjøre det for seg selv?

@harald Eg fremmer ikkje desentralisert sosiale medier ut ifrå kva slags platform eg likar best, men den som eg finn har mest suksess med å fremme overgangen til desentraliserte sosiale medier med.

Sjår eg at Hubzilla og Diaspora blir gode på dette blir eg den fyrste som fremmer dei i staden for dei andre platformane.

Men det er du som går fram og meiner eg må fremme Hubzilla og Diaspora no.

Eg sjår lite suksess med det akkurat no.

@Christoffer Tallerås

Men det er du som går fram og meiner eg må fremme Hubzilla og Diaspora no.


Nei, jeg spør hvorfor du ikke nevner disse også? Så kan folk gjøre seg opp en egen mening om hva de liker best?

Jeg har ingen tro på at det er ett system som er best for alle. Mastodon er kjempebra og gjør mye riktig, og det du gjør med Snabelen er kjempebra! Fortsett med det! Men å ikke nevne flere av alternativene synes jeg er litt rart. Som gammel anarkist sliter jeg vel litt enda med en tro på at mennesker klarer å ta egne avgjørelser for seg selv, men da må de vite hvilke alternativer som finnes :)

@harald

Er det eg prøver å forklare. Eg fremmer/platformar det eg trur skapar best inntrykk av desentraliserte sosiale medier og har høgest sjans til å påvirke folk.

Om eg skal ta med alt; vanner det ut det eg prøve å formidle og mange platformer skapar eit heilt forferdelegt inntrykk på folk flest.

Folk som vel hubzilla enten bruke det frå før eller finn det sjølv etterkvart.

@harald

Eg prøvar å gjere det eit enkelt val for folk som vill ha desentraliserte sosiale media.

Om dei vill ha Twitter alternativet er Mastodon det heilt klare alternativet, om folk vill ha eit instagram alternativ er pixelfed det klare alternativet og om dei vill ha Facebook alternativ så er Friendica den klare analogen også.

Hubzilla og Diaspora blir derfor nisjé og er noko folk kan utforske videre. Dei som bruke dei er ikkje demografien eg prøve å nå

Følg

@christoffer @harald @SnabelAdmin @tc Men er egentlig Friendica (eller Hubzilla) Facebook-alternativ? Jeg synes det ser mer ut som nok et Twitter / Mastodon-alternativ, uten at det nødvendigvis er noe galt med det. Finnes det feks Facebook-aktige grupper på Friendica? Eller events?

@haldorsen @harald

Jepp! Friendica har events og videre og jobbar med å videreutvikle funksjonaliteten!

Sjølv om eg har trua på mobilizon til å stå for events i fødiverset i framtia.

Trur gruppar er i eit veldig tidlegt stadie eller noko da.

Friendica har sia starten hatt som visjon å være eit direkte alternativ til Facebook

Poster har titteler og funkar meir som på Facebook også!

@Arne D. S. Haldorsen Hubzilla har begge deler, vil anta det samme gjelder Friendica (de har jo mye samme opphav.)

@harald

Friendica poster støttar også markdown som er ganske kjekt for lengre postar.

@haldorsen

@Christoffer Tallerås @Arne D. S. Haldorsen Det gjør også Hubzilla (og Diaspora.) Hubzilla bruker imidlertid BBcode med egne utvidelser som standard, men begge deler kan kombineres. Antar igjen at dette er mye det samme i Friendica, eller har de droppet BBcode? Det er riktignok gnissninger i skjæringspunktet mellom Markdown og BBcode, men for det meste fungerer det rimelig greit. Det finnes også en "wysiwyg" editor for statusoppdateringer for de som ikke liker å skrive kodene selv.
Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.