Følg

@bjoernstaerk Det å ha en egen hjemmeserver er nok forbeholdt nerdene, men å være nerd synes jeg også forplikter til å faktisk hoste ting selv (og for andre)!

Det er på mange måter trist å se i hvor stor grad internett har blitt sentralisert, og det tapte potensialet til å ta eierskap til egne data og tjenester. Heldigvis ser det ut til at stadig flere nerder bretter opp ermene og tar i et tak. Det blir man glad av!

@rsolva
Og ikkje minst kompetansespredning. Det må jau vere betre for fellesskapet om mange kan dette?
@bjoernstaerk

@rsolva @bjoernstaerk

Men, altså, hoste for andre? Å sette en server under sofaen er ikke veldig vanskelig. Men hvis andre utenfor leiligheten skal ha tilgang til den, må man ikke ha ha egen avtale med isp/bredbåndsleverandør? Det er vel ikke uten videre mulig eller lovlig å åpne portene sine mot verden?

@enannenen @rsolva @bjoernstaerk Eksponer det som ei Tor-teneste. Treng ikkje statisk IP, treng ikkje opne portar og som bonus lærer folk om Tor.

@Steinar @enannenen @rsolva @bjoernstaerk Dette høres interessant ut. Eneste erfaringen jeg har med Tor er når jeg ved en feil har valgt Tor-vindu i Brave. Finnes det noe godt lesestoff om hvordan Tor og oppsetting av Tor-tjenester fungerer?

@harald @haldorsen Jepp, bra stad starte. Einaste er at ein kan få inntrykk av at det er «berre for web» om ein skummer den første HOWTOen lenka der, eg bruker Tor mykje meir for SSH enn eg gjer for web.

@harald @haldorsen To andre kjekke bonusar med Tor, når eg no først prøver bleste litt: Ein slepp styre med sertifikat og kjøpe domene.

@enannenen @bjoernstaerk Det er ulikt hvordan bredbåndsleverandørene ordner dette. Altibox gir i praksis fast IP, men ved større vedlikeholdsjobber (lengre nedetid) endrer den seg som regel. De informerte om at den eneste praktiske forskjellen for bedriftskunder som betaler for fast IP er at de får varsling om endret IP god tid i forveien.

@rsolva @bjoernstaerk Men får de det varslet på en form som gjør det mulig automatisk å endre IP hos navnetjener, eller må man gjøre det manuelt?

@enannenen @bjoernstaerk Nei, det skjer ikke automatisk med mindre man har laget en egen løsning for det. Jeg har opplevd dette med et webhotell som har byttet IP på serveren jeg bruker et par ganger de siste 8 årene. Da må jeg endre dette manuelt hos domeneleverandøren på egenhånd.

@rsolva Når jeg tenker meg om så er den kansje statisk, men den endres uten forvarsel.

@enannenen Den er *relativt* statisk, hehe. Men domeneshop har nå laget et API som gjør det mulig å endre DNS-oppføringer programatisk. Da kan man ha et lite script kjørende på hjemmeserveren som sjekker sin oppentlige IP-adresse hvert minutt, og ved endring kan den oppdatere oppføringen automatisk. Ganske fint. api.domeneshop.no/docs/#tag/dn

@enannenen Jeg ser også at router-programvaren pfSense får støtte for Domeneshop sitt API i neste store oppdatering (v2.5). redmine.pfsense.org/issues/108

@enannenen @bjoernstaerk Det er ikke spesielt vanskelig å åpne opp porter for tjenester man kjører og jeg har aldri hørt om at ISPer som nekter brukerne dette. Å kunne hoste ting selv er jo litt av greia med Internett i utgangspunktet, liksom 😁

@rsolva @bjoernstaerk Det er meget lenge siden jeg leste betingelsene til isp-en min. Det var såvidt jeg husker rett etter at Napster var stengt og jeg eksperimente med Gnutella og andre P2P-nettverk. Da fantes det en klausul mot å drifte egne servere eller åpne port 80.

Skal prøve å finne ut om det fortsatt står der.

@enannenen @rsolva Jeg kjører bearstrong.net hjemmefra nå. Tipper det man slår ned på er stor/skadelig databruk, ikke små nettsteder og private tjenester.

IP endres en sjelden gang hos meg, da oppdaterer jeg DNS manuelt. Kommer til å prøve å bytte til en leverandør som støtter dynamisk DNS når jeg setter opp den nye.

@bjoernstaerk @enannenen @rsolva Eg har køyrt ein Odroid HC2 (trur eg det var) med Nextcloudpi ope mot verda i over eit år no, og det fungerer ypperleg. BTRFS-tryggingskopi til lokal USB-disk. Her i området har me ein grei nettleverandør som seier det er i orden å opna portar og driva tenester heimafrå. Det har gjeve meirsmak så langt.

@rsolva @enannenen @bjoernstaerk Jeg har heller aldri hatt en internettleverandør hvor det har vært noe problem. Jeg tenker også det er viktig for å opprettholde muligheten et nøytralt og desentralisert internett.

@haldorsen @rsolva Godt å høre. Jeg finner ikke igjen de nevntebetingelsene hos min nåværende leverandør, så kanskje var det et blaff.

@enannenen @haldorsen @rsolva Når det er sagt, er det noko kjent med det du seier, så eg trur eg har vore borti noko sånt sjølv. Pyttsann, seier no eg til det, er så godt i gang med reklamere for Tor i dag uansett. 😉

Men jeg tror likevel ikke at kommersielle leverandører er spesielt opptatt av et nøytralt og desentralisert internett.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.