Følg

Podcastkulturen forsøkes overtatt av de store selskapene (Apple, Spotify, Schibsted) som selvfølgelig ønsker å fange innholdet bak sentraliserte betalingsmurer. Tilbys ikke lydfilene via en fritt tilgjengelig RSS-fil er det ikke lenger en podcast i mine øyne.

Heldigvis er podcastfeltet i ferd med å mutere til (altså versjon 2.0), med apper som blir en del av fødiverset og som er enkle å bruke. nrk.no/kultur/snart-ma-du-beta

@Ruben 🇳🇴

...med apper som blir en del av fødiverset...


Er det en forbedring i forhold til en eksisterende åpen og fungerende standard? Ser ikke særlig vanskelig ut å bruke når jeg ser på hvem og hvor mange som bruker det.

@harald Eksisterende standarder er supre, men krever videre rafinering for å konkurere med "lukkede hager" som bruker nettverkseffekten til å lure folk inn de lekre hageportene sine.

Et av de største problemene som fortsatt ikke er helt løst, er synkronisering på tvers av enheter/platformer. En av appene som forsøker å løse dette er podfriend@podcastindex.social. Jeg bruker fortsatt AntennaPod, men savner god synkronisering.

@Ruben 🇳🇴 Synkronisering som i "denne har jeg hørt på, men ikke denne?"
Kan se den...

@harald ja, samt posisjon så man kan lytte videre på en annen enhet. Jeg har dagdrømt om å vinne i lotto å finansiere en åpen kildekode, kryssplatform podcast-løsning som lagrer podcastlisten + lyttestatus kryptert på egen server eller i en desentralisert skyløsning som IPFS/StorJ eller liggnende.

@rsolva @harald Jeg tror gPodder.net har dette potensialet, men den er dessverre veldig dårlig ivaretatt. Kanskje det går an å bidra inn til den? Tror det kunne gjort veldig mye for det desentraliserte podkast-universet. Podcatcheren Antennapod har støtte for synkronisering, men gpodder-serveren faller ut så mye at det er lite til nytte.

@forteller @harald Bruker AntennaPod selv, som nylig har fått flere gode opdateringer som gjør den til den beste podcast-appen jeg vet om. Brukte gPodder.net til å synce til AntennaPod i mange år, men ble for ustabilt så jeg gikk over til å høre podcast utelukkende via mobilen.

@rsolva @harald funkwhale funker til podcaster også! Om alle disse schiebsted, VG og NRK var tilgjengelege med sine eiga funkwhalepod så hadde ting vore ganske kjekt.

@tc @rsolva @harald heheh! Med godvilje og regjeringskifte er mykje moglegt! 😅

@christoffer @rsolva @harald
Men sånn tilbake til problemstillinga. Greia er vel at "artistane" gjerne vil ha penger for jobben sin. Finst det gode, opne løysingar for å løse dette framfor donasjon?
Eg er ikkje glad i betalingsmurar, men forstår at sjølvstendige artistar treng lønn.

@tc @rsolva @harald bandcamp er ein god modell, men betalingsløysingar har ikkje blitt integrert så godt i fødoverset enda.

@tc @rsolva @harald @Steinar

Når eg tenkjer meg om så synes eg det hadde vore fett med ein desentralisert og føderalisert gumroad, eller berre einnliberapay liknende gumroad.

Problemet med å ha noko slikt desentralisert blir jo at betalingsgreiene blir vanskelegt å ordne dpes på tvers av poder.

Men gumroad frå før er ein god plass å ta betalt for verk.

@tc @christoffer @rsolva @harald Kva legg du i donasjon? Er det «micro payments» du vil ha, har vi jo venta på det ei stund... «Uløyst problem» for seie det mildt.

@Steinar @christoffer @rsolva @harald
Nei eg tenker at folk i dag er vandt til at ting er "gratis", ellers må du betale abonnement for ting.
Det sitter nok litt langt inne for mange å gi litt ekstra til ein podcaster dersom dei ikkje må.
Då ender vi igjen opp med reklame, uten at det er noe uting i seg sjølv.

Poenget mitt er at vi kan ikkje forvente at alt skal være gratis. Mange podcaster bruker Patreon eller liknande i tillegg til reklame.

@tc @Steinar @rsolva @harald liberapay er vertfall det klare alternative til patreon, i tillegg til at man kan bruke gumroad

@tc @christoffer @rsolva @harald Dette gjeld jo det meste på nettet. Eg tenker som så at anten må vi betale, eller så må vi leva med at alle dansar etter annonsøranes pipe. Og sia alle ikkje har nok til kunne betale, vel, da må vi ha spleiselag. Eg liker verkeleg modellen til Filter Nyheter. Det kunne kanskje ha vore noko? At folk danner "kooperativ" som organiserer betaling og så deler ut at til skaparane?

@tc @christoffer @rsolva @harald Eg seier ikkje at Filter er eit kooperativ, men sikta til det at du får tak i innhaldet uansett, og at det er betalt av dei som ganske enkelt vel betale gildet for alle.

@tc @christoffer @harald podfriend.com, utviklet av dansken @martin, ser lovende ut, med kryssplatformstøtte og en innebygget lommebok man kan fylle på for å dele ut mikrobetalinger til podcaster man liker. Donasjonsløsningen ser ut til å basere seg på Lightning Network / Bitcoin.

@Steinar @tc @christoffer @harald @martin Forstår mange føler antipati med Bitcoin for tiden, men med Lightning Network (LN) så reduserer man ihvertfall behovet for å utføre enhver transaksjon direkte på blokkjeden. Uten LN ville man ikke kunne utføre ekte mikrotransaksjoner (noen kroner her og der) sa det ville blitt alt for kostbart (i kroner og energiforbruk).

Me burde ha ein løysning som respekter personvern og der det er lett å leggje ut betalings info. Samtidig så må det vere lett for den betalende å overføre, gjerne regelmessig og på ein måte som gir betalende full oversikt. Men det må vera sikkert sånn at framande ikkje kan overføre uten din autorisering.

Ein mottaker kan leggje ut brukarnamn vega@stiligbank.no. Ein betaler med brukarnamn elise@artigbank.no kan gå innom artigbank.no, treng ikkje å logga inn, trykk på send penger link, lim inn mottakar adresse og fylle betalings informasjon. Neste gong Elise er logga inn på artigbank.no, så kan hen bekrefte betaling.

Ein kan skape raskare løysinger med nettleser tillegg eller apper.

@Christoffer :noreg: @Ruben 🇳🇴 @Tor Christian 🇧🇻 Jo, funkwhale er fint, men tror ikke den har de mulighetene som Ruben skisserer her. Det er vel også mer et sted for å tilgjengeliggjøre lydfilene, heller enn en lytteapp.

@harald @rsolva @tc eg har brukt den på telefonen til stor suksess

Men ja, funkwhale har ein veg å gå. Men er i riktig retning om man klarer å gro økosystemet rundt

@rsolva Ja eg såg denne. Og forretningsmodellen til selskap som Podimo er som dette: "Vi tilbyr våre brukere din podcast. Dersom du vil få noe av fortjenesten den genererer, må du lage en konto hos oss og ta eierskap til podcasten. Om du ikke gjør dette, går fortjenesten til dine konkurrenter som har gjort nettopp dette."
Eg personlig syns dette er en teit måte å gjøre det på, men det skaper vel business tipper eg.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.