Følg

Fikk du med deg at Norkart har blitt utsatt for ?

Personlige data for samtlige som eier bolig i Norge er på avveie og kan misbrukes til utspekulerte svindelforsøk.

Hva kan du gjøre? Ikke så veldig mye, men et umiddelbart tiltak er å sperre for kredittsjekk og være ekstra årvåken for tegn på ID-tyveri.

: nrk.no/norge/dataangrep-mot-no

: datatilsynet.no/personvern-pa-

@Skyfritt AS @Ruben 🇳🇴 Istedet for å dytte ansvaret over på den enkelte burde bransjen her (bli pålagt å) ta sitt ansvar og sikre oss mot dette. Det kunne jo gjøres enkelt ved å sperre for kredittsjekk i utgangspunktet, og heller sørge for en ordning hvor man kan åpne for det (i en tidsbegrenset periode) dersom man trenger det.

Noe de burde ha gjort i utgangspunktet selvsagt, det burde ikke komme som en overraskelse på noen at disse dataene kommer på avveie. Dette er heller ikke data som var vanskelig å få tak i tidligere.

@harald enig i at tjenesten Enig! Det hadde vært ekstra fint om man kunne logge inn på Altinn og styre kredittsjekk for alle underleverandørene på ett sted.

Sperring som forvalg er klart mest fornuftig, med mulighet til å kunne åpne opp for, la oss si 3 døgn, før den automatisk ble sperret igjen.

@Ruben 🇳🇴 Nettopp, og ved å tvinge butikkene til å oppgi hvilke byråer du bruker kunne man begrense det enda mer ved at man kun gir tilgang til det byrået de bruker. Kan også se for meg en løsning hvor man kan gå inn og spesifisere hvilken butikk man forventer en kredittsjekk fra.

Problemet med bransjen er at litt svindel er langt billigere for dem å håndtere enn å legge sperrer i veien for handel.

@rsolva @harald synes man burde gi tilgang til å utføre en sjekk når det trengs til de som man vil som en one-time-token, istedenfor å åpne for perioder eller alltid.

så - når man vil gjøre noe som krever vurdering gir man tilgang til én kredittvurdering knyttet til akkurat den aksjonen.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk heimstad for den desentraliserte mikroblogge-plattformen Mastodon.