Jeg så på koyu.space at på 'legg til vedlegg' knappen, kunne en trykke på 'begynn en samtale'. Da genereres ett rom på jitsi.org der linken limes rett inn i tooten.

Nettopp denne fleksibiliteten gjør desentraliserings prosjektet så spennende!

Jeg mener mye av grunnen til at klimakrisen ikke blir tatt seriøst er på grunn av hvordan kapitalisme manipulerer demokratiet. I ett kapitalistisk samfunn er det borgerklassen som bestemmer hva som skal produseres, ikke folket. Derfor bestemmer også borgerklassen hvilke media som får støtte. Borgerklassen bestemmer hva vi hører og har derfor høy innflytelse i hvordan vi har samtaler med hverandre.

Jeg har begynt å snakke litt med tilfeldige folk om hva de synes om digitale rettigheter. Noen sier at løpet er kjørt og det er bare å innse tap. Andre mener det er både gode og dårlige aspekter med overvåkning. En av dem jeg snakket med mente at Norge ikke kunne løse overvåkning fordi fremskritt kunne bare skje i krisetider.

Ett av de viktigste målene er å sørge for at det blir folkelig å snakke om overvåkning og dets løsninger. Akkurat slik som vi greide å gjøre det med klimakrisen.

vega fremhevde
vega fremhevde

Jeg har lyst til å skape en bevegelse i Stavanger mot overvåkning og for en løsning som respekterer digitale rettigheter. Løsninger som desentralisering av internettet og gjøre libre til standarden heller enn unntaket.

En ting jeg er usikker på er hva bevegelsen burde hete. Jeg pleier å referere til det som digitale rettigheter. Symbolikk er svært effektivt i aktivisme, så jeg vurderer å skape ett ikon for bevegelsen. Gjerne noe rundt spindelvev/edderkopp/surfing? En flue som løsriver seg?

vega fremhevde

there are essentially two kinds of people

those who work for a living
those who own for a living

Intelligens er hvor god du er i problemløsning. Visdom er hvor god du er i å oppnå dine mål. Du kan være super smart, men en tåpe.

Gir kulturelle anmeldelser mening? Kan jeg sette ett tall på ett verk? Er ikke det litt for en dimensjonalt? Kultur er ment å være en utrykksform og alle uttrykk er meningsfylte.

Noen filmer er så "dårlige" at folk liker dem. Men er verket egentlig dårlig dersom folk liker det?

Dag Hareide (Klassekampen) skrev noen dager tilbake om hvordan vi burde kjempe mot de digitale gigantene. Han kom frem til ti punkter som alle går ut på å kjempe mot dem.

Tenk globalt, handle globalt fremgangsmåte. Der en har tillit til at foretningsmodellen kan være sunn og at vi må regulere dem slik at de blir gode.

Istedenfor er jeg overbevist om at vi må kjempe for en digital folkevandring. Vi må finne økosystem som det er lett å immigrere til, som vektlegger frihet, ikke den gode monark.

Har begynt å bruke PureOS og er svært fornøyd så langt.

Operativsystemet er enkelt å forholde seg til. Det er libre, så jeg føler ikke at jeg trenger å være paranoid. Libreoffice fungerer så mye bedre, og å hoppe mellom vinduer føles mye bedre.

Google street view kom og tok bilde av meg mens jeg skulle sitte meg ned for å spise frokost. 😡

Jeg har store vindu, og de kom ganske nært så de ser liksom alt jeg har på meg. inkl. hva jeg spiser og møbleringen og gjerne mer!

'The social dilemma' er en dokumentar/dramatisering om overvåknings samfunnet. Den har vakt oppmerksomhet fordi den la vekt på hvordan dette brukes for å skape avhengighet blant brukere og hvordan det fører til polarisering.

La oss legge mer vekt på disse aspektene når vi snakker om overvåkning.

Dersom noen har gode ressurser rundt dette, ikke vær beskjeden🙂 Send meg en melding.

vega fremhevde

Besøk hownormalami.eu for en demonstrasjon på hvordan ulike algoritmer for ansiktsanalyse fungerer (sånn halvveis) i praksis, og eksempler på ting de brukes til som iallfall jeg ikke var klar over.

En av peertube instansene jeg liker nå for tiden er tilvids.com. Her postes edutainment videoer med god kvalitet. Denne drives av donasjoner.

Her er en video om populær programvare fra 90 tallet.
tilvids.com/videos/watch/36381

La ut ett forslag til ny feature på LibreOffice Writer. Og ja, de tar imot forslag til nye features på en nettside for rapportering av bugs😬 bugs.documentfoundation.org/sh

Vi lever i ett overvåknings samfunn. Vi kan kjempe mot dette gjennom å sloss for digitale rettigheter. Digitale rettigheter hjelper oss å kjempe mot overvåknings samfunnet fordi retorikken blir lettere å forstå seg på. Disse er:
1. Retten til privatliv.
2. Retten til autonomi over verktøy.
3. Retten til internett tilgang.

Hvilke norske desentraliserte sosiale media finnes det utenom snabelen.no? Jeg er interessert i norsk peertube, pixelfed, friendica og mobilizon (når det blir lansert).

Vis mer
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.