Følg

Er det noe fritt OS som kan appelere til brukere som hovedsakelig er opptatt av brukervennlighet? Noe som ikke krever å bruke terminalen for eksempel. Og som tar personvern på alvor.

@vega sjår det er to gode forslag her.

Linux er liksom heilt klart beste operativ systemene å finne.

Pop OS

Elementary

Manjaro

Er de tre som er verdt å sjekke ut tenkjar eg for nye folk.

Når det kjem til mobil så er det /e/OS som er tingen

@vega men skal du gå heilt fri og opensource må du nok gå med noko som trisquel eller pureOS, men med dei er det ein del begrensningar

@christoffer
Det er sant, men fedora prøver å holde distroen så åpen kildekode. Skulle gjerne likt en pureos, men med RPM
@vega

@christoffer @JarlavGrenlandUpir Det betyr ikke noe om operativsystemet ikke er fullt libre, så lenge brukeren blir friere.

Gjerne de blir mer interessert i fullstendig libre etter å ha brukt det en stund.

@christoffer @vega på mobilfronten skjer det veldig mye spennende for tiden, Ubuntu touch, mobian, pure os, plasmamobile, manjaro, postmarket os, for å nevne noen. Selv har jeg en nexus 5 med ubuntu touch i daglig bruk. Venter på en Librem5 fra purism. Det er også pinephone og vollaphone som er rene linuxtelefoner...

@magnargj @christoffer Vet du hvilken av dem som hadde egnet seg best for dem som er mest opptatt av brukervennlighet?

@vega @christoffer jeg synes ubuntu touch er veldig brukervennlig. Sjekk ut ubports.com for å finne ut hvilke telefoner som støttes. Man må leve uten bankapper, billettapper og andre ting som kun finnes med android og ios, men standard telefonting funker bra, og så kan man lage egne webapper enkelt, jeg har feks reiseinfo for Tromsø.. Det jobbes med en løsning for androidapper som kalles anbox, men det vil ta en del tid før det er modent...

@vega @christoffer har også brukt Sailfish OS, det er bra, brukervennlig, pent å se på og har androidstøtte. Men jeg stoler ikke helt på dem og det virker som de utvikler seg i en mindre idealistisk retning, kanskje mest en magefølelse (?)

@vega Enig med Christoffer, men vil legge til at det kan vere praktisk å finne ein distribusjon som har ein rik GUI og gjerne ein bra app butikk. Der trur eg Deepin og Elementary kan vere gode alternativ.
Sjølv brukar eg stort sett berre Ubuntu då 😄 Men blir ein del apt og snap. Har Deepin på laptop-en som eg deler med kona mi.

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.