Følg

Eg har kjøpt meg ein desktop eg har tenkt å bruka som tenar. Betyr det noko kva operativsystem eg bruk? Planen er å setje opp ein rekkje tenester som peertube, pixfed og andre føderale og desentraliserte tenester.

@vega Neppe, så lenge det er en variant med linux i bunnen. Velg det du er mest komfortabel med, og lær deg hvordan du sikrer den og stacken du bruker. Det er jo egne distroer for selfhosting, så om du ikke har noen preferanser selv så kanskje sjekk ut en av de?

@harald @vega Samd med Harald her, ta noko du er komfortabel med drive og som har ein god og påliteleg upstream. I motsetnad til dei fleste andre svara her, har eg sjølv brukt Fedora mykje til sånt, og det har no fungert fint. Det krev rett nok at ein ikkje tek samanhengande oppetid så hardt og har gode rutiner for dra ned oppdateringar, sia Fedora oppdaterer alt, inkludert kjernen (og dermed må ein boote), rimeleg ofte.

@vega yunohost er fin. Det finst fleire andre òg.

@aujawindar @vega Største forskjellen etter mi meining når det kjem til dette, er kor fersk programvare du ønsker.
Debian er tradisjonelt sett litt langt bakpå, men gir meir stabile pakker. Arch Linux/Manjaro gir svært fersk programvare, med risikoen dette gir.
Ubuntu er omlag midt imellom.. :)

@vega Mitt beste tips er å dele opp tjenestene du skal hoste i forskjellige Virtuelle maskiner. Det gjør det mye enklere for deg, om en tjeneste gjør endringer som påvirker andre. Dette kan også oppnås ved bruk av containere (f.eks docker eller podman)

Proxmox og Unraid virker til å være de mest brukte VM OS i hobbymiljøet omdagen.

En god start kan være å følge denne guiden, da får du en god følelse på hvordan ting kan gjøres: perfectmediaserver.com/

@fyksen @vega Jeg bruker proxmox på min hjemmeserver, anbefales. Bruker podman for å spinne opp lokale greier på arbeidsstasjonen ved behov. Men har hørt at Yunohost skal gjøre det lettere å self-hoste for dem som er mindre familiær med unix-verdenen og terminalen, men har ikke testet det selv.

@rsolva Har ikke hørt om det, men skal sjekke det ut🙂

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.