Følg

Det e 2 html nettlesare.
Det e 47 gemini nettlesare.

@vega Det er (heldigvis) lang fler enn to html nettlesere. Det er ihvertfall tre relativt velbrukte nettlesermotorer (Mozilla, Chromium og WebKit), og en god del nettlesere basert på disse. De aller fleste er basert på Chrmoium, men en del også på WebKit og noen få på Mozilla sin motor.

I tillegg finnes det uavhengige nettlesere som gjør alt fra grunnen av selv. Mange av disse igjen vil nok ikke støtte alt av funksjoneliatet er mulig innenfor web, men vil kanskje fungere overraskende bra for en god del av din daglige nettleseraktivitet likevel.

Men du har et viktig poeng: Web har bitt ekstremt komplekst, og det er ekstremt ressursskrevende å implementere en nettleser som støtter all mulig funksjonalitet.

Det er noe av grunnen til at jeg aktivt går inn for at vi skal lage enkle websider som ikke krever at alle nettlesere må støtte alt. Ved å droppe javascript og en del esoterisk css så reduserer man kompleksisteten såpass mye at vi kunne hatt en levende og mangfoldig utvalg av nettlesers tilpasset hva vi selv hadde behov for.

@harald Kan du anbefala ein lettvekt nettlesar så ikkje bruke javascript?

@vega Kommer an på hvor lettvekts du vil ha den. w3m er fin, men kanskje for primitiv for de fleste.

På Android liker jeg Privacy Browser:
https://f-droid.org/en/packages/com.stoutner.privacybrowser.standard/

Den støtter ritkignok Javascript for de sidene du slår det på for, men har det avslått som standard. Den bruker Androids innebygde WebView som renderingmotor, men har gjort mye for å filterer vekk sporing og snusk.

For PC vet jeg rett og slett ikke. Som sagt w3m er fin, en også Lynx og elinks er helt greie kun tekstbaserte nettlesere. Av grafiske nettlesere så tror jeg de fleste i hvertfall støtter javascript.
Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Ein norsk heimstad for den desentraliserte mikroblogge-plattformen Mastodon.