Bryggetråd - Vossaøl!
Endelig er tiden inne for noe jeg ikke har klart å somle meg til hittil i min bryggekarriere:
Å brygge vossaøl!
Ingrediensene er de samme som i det meste av tradisjonsøl: Einekvist, lyst malt, sjøldyrka humle, vann og, selvsagt, kveik. Denne gang er det vossakveik fra Sigmund Gjernes som skal gjøre jobben - selvsagt.
Jeg går for høy alkoholstyrke - rundt 10%.
Vossaølet tar lang tid å brygge, så jeg må begynne allerede i kveld!
I kveld er det bare forberedelser. Einekvistene i en kjele med vann, kverning av malt, finne frem utstyr og ellers gjøre klart alt. Einelågen skal trekkes litt senere i kveld. Varmer den opp mot 90 grader og lar den stå og trekke over natta. Det blir tidlig opp for å varme opp lågen på nytt i morra tidlig.
Da starter oppvarmingen av einelågen. Kjelen fylles først helt opp med kvist, så vann. Lukter fantastisk når denne blandingen begynner å bli varm
Det blir en del venting i morra så jeg håper å få disse to rakkerne på fat også. Omlag 20 liter spontanfermentert eplesider og ? liter spontanfermentert solbærvin.