Jeg var på Studio 2 på NRK i går og snakket om Togeventyret og om togferien får en renessanse når vi etterhvert kan begynne å reise igjen: radio.nrk.no/podkast/studio_2/

«Man får som regel det man ønsker seg. Dette er for øvrig også teknologigiantenes forretningsmodell. […] Før vi lærer oss å leve med internett som voksne mennesker, kommer parlamentene verden over til å inntas av sinte, dumme folk igjen og igjen og igjen.»

nrk.no/ytring/nar-idiotiet-er-

At this time of year, I always feel a need to show off the surroundings where I live. It seems like this area was made for winter... The cloudy day was January 1st, the sunny day the 3rd.

For those of you in more southerly latitudes; the dawn sky picture is taken at 8.50 am, about 40 min. before sunrise.

Om Spotify vs Bandcamp og hvordan tjenesten som skulle redde musikkbransjen fra piratkopiering endte opp som en enda større trussel mot artistene. bearstrong.net/tech/2020/12/sp

Min personlige oppsummering av koronaåret 2020. Det står ingenting viktig her, jeg skriver det ned mest fordi minnene mine fra dette året snart vil ha blitt overskrevet av ettertidens analyser av hva som faktisk skjedde: bearstrong.net/2020/12/koronaa

Kjenner jeg noen som vil ta på seg et betalt weboppdrag? Sette opp artikkelnettsted, import av gamle data, platformvalg åpent for diskusjon.

De landbaserte investeringene til Statoil/Equinor går med svimlende underskudd, selv etter 20 års forsøk på lønnsomhet, og får kritikk fra mange hold.

Og de gir seg ikke, nå kaster de seg inn i store fracking-prosjekter i Argentina.

Mye av kritikken rettes mot store tap, men jeg savner at noen tar opp etikken i at et statlig selskap gjør denne type investeringer. Det gambles med menneskers liv og helse – og Norges renommé, i en døende bransje.

nrk.no/dokumentar/equinor-har-

Jeg fulgte med da fracking begynte å ta av i USA for ti år siden, men var aldri klar over at den norske stat, gjennom sitt majoritetseierskap i Statoil (nå Equinor), spilte en så vesentlig rolle som NRK nå har vist.

Jeg gremmes over at mine skattepenger har spilt en aldri så liten rolle i dette hassardspillet – hvor grådighet har tilsidesatt all omtanke for mennesker og miljø.

Equinor har ikke lært. Nå satser de tungt i Argentina. Hvorfor?

tv.nrk.no/serie/brennpunkt/202

Her er takketalen til olja som jeg skal holde i 2026, når Norge endelig vedtar en utfasing av oljeproduksjonen: aftenposten.no/meninger/kronik

En revurdering av mitt forhold til Nassim Taleb, og om hvorfor teknologer er så glad i bøkene hans: bearstrong.net/tech/2020/12/sk

BTW, dette teamet hadde jeg ikke turt/orket å diskutere på Twitter; stedet hvor nyansene og den gode samtalen i praksis er død.

Snabelen er et rausere, hyggeligere og langt mer avgrenset nettsamfunn hvor jeg opplever at det er rom for nyanser og god debatt.

Vis tråden

"Kosmetisk kirurgi" på vår egen fortid tror jeg vil gjøre vondt verre. De historieløse er dømt til å gjenta forfedrenes feilsteg.

Selv mener jeg at listen er lagt for høyt når all bruk av "svartfjes" kategorisk regnes som rasistisk.

Grensen går ikke ved selve handlingen, men ved formålet for handlingen. Gråsonen er stor. I artikkelen nevnes Seltzers forsøk på å leve noen timer i noen andres sko. Dette var ikke et rasistisk stønt.

Jeg håper vi kan unngå å blotte ordskiftet for nyanser.

Vis tråden

Debatten om «svartfjes» er vanskelig og betent. Jeg er redd gode intensjoner gir utilsiktede konsekvenser og ender opp med å gjøre verden enda mer svart-hvit – både i metaforisk og praktisk forstand.

Jeg ser på NRK sitt utrolige TV-arkiv som en "superkraft" for Norge, at vi har muligheten til å spole tiden tilbake og få et relativt tidsriktig bilde av vår nære fortid. Jeg har sittet i timesvis og latt meg fascinere av hvor mye som har skjedd de siste 60 årene i Norge.

nrk.no/kultur/nrk-om-_blackfac

Tatt Kinas overvåkningstrang i betraktning ville jeg tenkt meg om både en og to ganger før jeg ladet mobilen i uttakene på disse bussene.

Boka mi om togferier er endelig på vei til trykkeriet og kommer i salg 15. januar: Den heter _Togeventyret: De fineste reisene går på skinner_. Kan forhåndsbestilles fra Res publica: respublica.no/produkter/togeve

Min omtale av The Hype Machine av Sinan Aral, boka du skriver når du har blitt helt ødelagt av å jobbe i SoMe/adtech-bransjen: bearstrong.net/tech/2020/11/hy

Show older
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.