Jeg har lyst å hamre ut denne ideen i langformat etterhvert, men hadde satt stor pris på kritikk og innspill fra snabelens venner først!

Vis tråden

Moderasjon på nett har vært et sårt punkt lenge, men spesielt synlig på de sentraliserte plattformene som Facebook og Twitter, som har forsøkt å løse problemet med maskinlæringsalgoritmer.

I fødiverset har man løst problemet bedre fordi hvert nettsamfunn kan ha egne regler og ulike tilnærminger til moderasjon, men det er fortsatt vanskelig for en litt større instans å moderere effektivt og rettferdig.

Å "crowdsource" moderasjonsprosessen med en juryordning tror jeg ville vært enda bedre!

Vis tråden

Flere generasjoner har vokst opp med få eller ingen reell egenerfaring av demokratiske prosesser, og det er et stort problem!

Dette skyldes blant annet at plattformer og ulike fora på internett stort sett er blottet for demokratiske prinsipper, på samme måte som mange arbeidsplasser og de fleste skoler har mer til felles med et diktatur enn ett fritt og demokratisk samfunn.

Vis tråden

Jeg tror ActivityPub-protokollen og de mange ulike applikasjonene som bygger på denne har en unik mulighet til å teste ut et slikt konsept! Hvorfor bruker tid på noe slikt, hva oppnår man?

* En mer omstendelig rettsprosess øker sjansene for en rettferdig og balansert avgjørelse.

* Nyanser og ettertenksomhet fostres på en helt annen måte, og man føler et delt ansvar.

* Økt følelse av fellesskap og ansvar for (nett)samfunnet man deltar i.

Vis tråden

Filmen viser hvordan en demokratisk barne- og ungdomsskole fungerer. Kort oppsummert:

1.Alle på skolen, fra det minste barnet til den eldste læreren, har rett til å rette en offisiell klage mot en (eller flere) de mener har brutt en regel.
2.Juryen består av et representativt utvalg fra voksne og barn på skolen.
3.Alle involverte får tid og mulighet til å legge frem sin side av saken; den anklagede, anklageren og eventuelle vitner.
4.Juryen diskuterer seg frem til en passende straffeutmåling.

Vis tråden

OK, jeg har grublet på en idé idag som jeg fikk etter å ha hørt Snowden på Rogan sin podcast, hvor de blant annet prater om og på ulike plattformer. Jeg har en rekke tanker rundt dette, men la meg først kaste ut ideen:

Hva om vi implementerte demokratiske prinsipper i moderasjonsprosessen?

Hva mener jeg med "demokratiske prinsipper" i denne konteksten? Denne korte filmen forklarer det jeg sikter til på en enkel og inspirerende måte:

youtube.com/watch?v=NYWWFfN4XA

«We cannot have a society in which, if two people wish to communicate, the only way that can happen is if it's financed by a third person who wishes to manipulate them.»

— Jaron Lanier

Fra Amazon Web Services til Site.js: Om statiske nettsteder og hvordan man slipper unna å sende noen kroner til en ond IT-gigant hver måned. bearstrong.net/tech/2020/09/aw

Morro at en debatt jeg startet på Hacker News har havnet på forsiden idag! news.ycombinator.com/item?id=2

Tips: Klesreperasjonstjenesten repairable.no støtter Helt hjem nå. Testet det nylig. Jeg la bare klærne i en eske utenfor døra, skrev en kode på den, og så kom de tilbake ferdig reparert.

Tester ut den spennende nye todo-appen "linjer med vanlig tekst i en vanlig tekstfil". Imponert over funksjonaliteten og hvor lett det er å bruke.

Medier kan klassifiseres langs to akser:
- Hvor mange år henger de etter?
- Er det smart eller noe dumt, det de kommer med på etterskudd?

Kombinasjonene er dermed:
- Avisa som formidler dumme ideer flere år på etterskudd (vanlig)
- Avisa som formidler gode ideer flere år på etterskudd (mindre vanlig)
- Avisa som formidler ferske dumme ideer (sjelden)
- Avisa som formidler ferske gode ideer (hypotetisk)

Er eit fødivers/mastodon meetup noko som burde gjeres neste år eller? Kan jo gå ihop med fri kultur når det får dratt seg ordentleg i gong.

Veit ikkje når på året det burde gjeres, men kunne vore ein kul måte å vokse fødivers kulturen. 🤔

Om det ikkje kjem enda ein pandemi lol

«Det sosiale mediet du bruker hver dag? Styres av algoritmer. Søkeresultatene på nett? Styres av algoritmer. Avslag på lånesøknad? Ble styrt av en algoritme.»

nrkbeta.no/2020/09/01/velkomme

.. og der var feeden fikset: bearstrong.net/index.xml RSS er sivilisasjon. Dvs det er ruinene etter sivilisasjonen du finner i et post-apokalyptisk landskap som gir deg håp om at det en dag vil være mulig å gjenopprette det som forsvant.

Vis tråden
Vis mer
Snabelen.no

Ein norsk tenar for den desentraliserte sosiale media platformen Mastodon.