snabelen.no er en av mange uavhengige Mastodon-servere du kan bruke for å delta i det desentraliserte sosiale nettet.
Ein norsk heimstad for den desentraliserte mikroblogge-plattformen.

Administrert av:

Serverstatistikk:

358
aktive brukere

🧵Bryggetråd - Vossaøl!🧵

Endelig er tiden inne for noe jeg ikke har klart å somle meg til hittil i min bryggekarriere:

Å brygge vossaøl!

Ingrediensene er de samme som i det meste av tradisjonsøl: Einekvist, lyst malt, sjøldyrka humle, vann og, selvsagt, kveik. Denne gang er det vossakveik fra Sigmund Gjernes som skal gjøre jobben - selvsagt.

Jeg går for høy alkoholstyrke - rundt 10%.

Vossaølet tar lang tid å brygge, så jeg må begynne allerede i kveld!

Carl Andreas Myrland

I kveld er det bare forberedelser. Einekvistene i en kjele med vann, kverning av malt, finne frem utstyr og ellers gjøre klart alt. Einelågen skal trekkes litt senere i kveld. Varmer den opp mot 90 grader og lar den stå og trekke over natta. Det blir tidlig opp for å varme opp lågen på nytt i morra tidlig.

Da starter oppvarmingen av einelågen. Kjelen fylles først helt opp med kvist, så vann. Lukter fantastisk når denne blandingen begynner å bli varm 😍

Det blir en del venting i morra så jeg håper å få disse to rakkerne på fat også. Omlag 20 liter spontanfermentert eplesider og ? liter spontanfermentert solbærvin.

Einelåg etter én times oppvarming, fra vann på 5-10 grader, til 80+. Skrur av varmen nå, og lar dette stå under lokk og kose seg til i morra tidlig.

Klokka 0730 fyres kjelen med einelåg opp på nytt. Imponert over at lågen fremdeles holder nesten 60°C etter åtte timer. Bare ca 30°C fall i temp på 8 timer! Dette sparer meg litt tid når jeg nå skal varme opp lågen mot kokepunktet igjen. Lågen har også fått ny farge.

Brygge-🧵fortsetter, dag 2: En time senere er innmesk på 70°C gjennomført, ni never humle fra hagen satt til mesken, og en ny 25-liters låg er satt til trekking. Denne skal jeg nok kun dra opp til omkring 75°C og la den stå og kose seg frem til skylling og avrenning står for tur, i 12-draget i dag.

Og 🧵-en fortsetter! Ca kl 12: Nå har mesken mesket seg i tre timer. Den holder fremdeles 62°C uten tilført varme!

Einekvister flyttes over i rosten for å brukes som filter for avrenningen - når vørteret skal skilles fra mesken.

Mesken flyttes fra meskekar til rost og sirkuleres til vørteret begynner å klarne. Noen flere liter einelåg slås over mesken for å hjelpe til med å skylle ut restsukker, og gi mer øl!

(Forklaring til bildene i alt-text)

Vørter underveis i avrenningen, med litt ulik belysning for å gi et inntrykk av fargen.

Vørteret må rennes av relativt sakte, for å unngå at det trekkes med for mange partikler fra maltet. Einer funker bra som filter, men VELDIG finmasket er det tross alt ikke.

Det nærmer seg oppkok av 25 liter vørter. OG er ca 1050, og etter 3-4 timers kok skal den være omlag 1100. Dersom alt går etter planen, skal jeg havne på en 10-12% abv i det ferdige ølet.

Men først må jeg fjerne haupina fra ølet - proteinskummet som legger seg på toppen når som det nærmer seg kokepunktet.

Det kokes... Som et innfall tenkte jeg at jeg også vil lage spissøl. Det er et svakere øl basert på restsukker fra mesken, det som ikke ble med over i hovedbrygget. Jeg slo over resten av einelågen, men måtte spe på med noen liter varmt vann fra krana i tillegg. Det ble 10 liter vørter med lite restsukker, så jeg heiv oppi noe brunt sukker i tillegg, og koker spissølet en god stund, 1-2 timer ca. Planen er å få et øl på en 4-5% abv ut av restene.

Mariaue er påbegynt. En klype vossakveik i noen dl vørter.. Nå skal kveiken vekkes til liv, slik at den er klar for action når kokingen er overstått!

🧵Og der var bryggedagen over. 17 liter sterkøl med OG 1090 (3 timers kok), og 6 liter spissøl, (OG 1050, 2 timers kok) satt til gjæring. Sterkøl med Sigmund Gjernes sin kveik, spissølet med Skare-kveiken fra Sunnmøre. Det er ikke så sexy bilder på slutten, men legger ved det jeg har.

Nå skal det gjæres i noen dager, før ølet skal på fat!

🧵🙅‍♀️

The 🧵 continues!

Etter 48 timer er det oppskåke, ølet skal på fat! Normalt sett skulle jeg hatt folk her på prøvesmaking av det ferske ølet, men det blir enslig oppskåke i kveld.

Første øl ut er spissølet. OG 1050, FG 1018. Skarekveiken er mild på aroma, så ølet blir ganske forsiktig og lettdrikkelig. Drøyt 4% abv og bra med restsødme. Karamell, malt, litt fruktighet. Kan godt hende at det er litt fermenterbart sukker igjen som kveiken mumser i seg på fatet. Det gir karbonering og litt alk.

Så er det sjefsølet på ca 10%!

Denne rakkeren er ikke helt ferdig utgjæra, så den får gjøre jobben ferdig på fatet. FG ved fating ca 1022.

Ølet er allerede en smaksbombe med estere av krydder og appelsin, og mye alkoholvarme. Jeg er overrasket over at ølet ble såpass lyst, når vørteret var såpass mørkt. Spørs om bryggemaskina ikke leverer intens nok varme, eller så kokte jeg ikke lenge nok.

Nå skal ølene få slappe av i noen dager, før jeg prøvesmaker skikkelig.

@cmyrland Hvordan vil det fungere med einecider?
Kanskje i kombinasjon med pære?

@robineide
Hva mener du? Tilsette einelåg i eplesider? Det er en interessant idé, ihvertfall 🤔

@cmyrland Jepp. Kanskje verdt å prøve. Blir nok for bittert uten annen tilsetning i tillegg.

@robineide
Kommer jo an på hvordan man trekker lågen og hvor mye man tilsetter i sideren. Man kunne jo feks kokt einelåg, løst opp sukker i den og blandet med eplemosten før den settes til gjæring. Det høres faktisk veldig interessant ut i mine ører nå!

@cmyrland Kanskje jeg skal prøve det neste gang 😀

@cmyrland Særlig. Du har bare pissa i et glass. Ikke jug!

@cmyrland hva slags malt bruker du? (regner med at svaret er noe slikt som "det er ikke så veldig viktig, noe lyst"?

@atlefren
Det enkle svaret er at jeg ikke vet 😅 kjenner fyren som driver Norsk Malt, og han satte bare fram en sekk til meg. Det er pilsner eller pale, men jeg vet ikke hvilken. Vossingene selv bruker visst for det meste en blanding av 50-50 pils og pale. Noen bruker Munich, osv, men spesialmalt er sjelden vare i tradisjonsbrygging.

Tradisjonelt sett vil jeg tro at også vossingene brukte røkt malt, fra den tiden da de lagde maltet selv og tørket det over ild, men er usikker.

@cmyrland ja, det samstemmer godt med hva jeg har lest fra Lars Marius: der hvor tradisjonsmalten har gått tapt bruker man noe som er tilgjengelig (sikkert pilsnermalt lenge i Norge).

Og ja, at det meste opprinnelig var både brent og røyka er vel meget sannsynlig?

Som jo får en til å tenke:

Var røyka vossaøl og maltøl med kveik relativt likt? Er det tapet av elementer som har gjort de forskjellige?

@atlefren
Usikker, men vossingene koker jo i 3-4 timer, som har betydning for karamellisering og selvsagt økt abv. (Med maltøl, tenker du på det fra Stjørdal da?) I Stjørdal er det tydeligvis stor forskjell på hvordan folk brygger, alt fra røykegrad til mesketemp, koketid og type gjær (Dahls, Idun Blå, US-05, feks)

På østlandet røkte man visst maltet med bjørkeved, og i Stjørdal er det jo or som brukes. Usikker på om det var or eller bjørk som dominerte i vest..

@cmyrland Stjørdalsølet ja, heter visst bare maltøl oppi der.

Det var nok en rekke faktorer som skilte tradisjonsølet, men man hadde jo ikke hverken safale eller idun blå i Stjørdal før heller, så en kveik-variant er jo en nærliggende tanke?

@atlefren
Ja, maltøl er det gamle begrepet for det lokale tradisjonsølet. Vossingene kaller også ølet sitt maltøl. I Hornindal og på Sunnmøre er det kornøl (konnjøl) som gjelder.

Alle gårder og regioner hadde jo sin egen gjær. I Morgedal har de også funnet tradisjonsgjær, men denne er ikke i slekt med kveik, så vidt jeg husker. Så hva man evt brukte i midtnorge, vet man ikke. Det kan ha vært noe i kveik-familien, eller noe helt annet.

@cmyrland @larsga_no greit å ha noen som kan dette i nærheten, ja!

@atlefren @cmyrland På Voss lagde man malt på flere forskjellige måter. Én tørkemetode lagde malt som lignet ganske mye på stjørdalsmalt, men folk tørket også maltet i sola og i gryte. Det maltet som ble røykt hardest lagde nok et øl som var relativt likt stjørdalsølet, mens soltørket malt lagde noe som er veldig likt dagens vossaøl. Så svart er vel både ja og nei, egentlig.

@larsga_no @cmyrland ah, ja, soltørking har jeg jo også lest om, ja. Takk!

@cmyrland Kor tid i heimabryggkarrieren får du tipset om å bruka liggjeunderlag rundt kokekaret? Kameraten min som bryggjer bruker og eit grått liggjeunderlag. 😂

@Smbreiland
Ah, det er en klassiker, og noe du tipses om veldig tidlig. Billig og god isolasjonsverdi. Man trenger bare kjøpe noe ræl fra Jula eller Biltema, liksom 😅

@cmyrland Hvordan blir smaken på dette i forhold til hovedbrygget? For her koker du bare mesken en gang til på nytt vann egentlig?

@Smbreiland
Koker ikke mesken, bare skyller gjennom den på nytt for å få ut smak og sukker. Så koker jeg det som kommer ut, og hiver på litt ekstra sukker.

@Smbreiland
Hvordan smaken blir i forhold, er jeg litt usikker på. Skare-kveiken gir andre estere enn vossakveiken. Kan sende flere flasker, om du vil 😅😅😅

@Smbreiland
Bortsett fra kortere koketid, mindre humle og tilsatt rørsukker, skal jo råvarene produsere mer eller mindre samme øl. Det blir riktignok svakere, så det vil jo påvirke. Utover det vil jeg tro det er kveiken som utgjør den største forskjellen på disse to ølene. Spissølet fikk Skare, hovedølet Gjernes. Detaljer og smaksnotater for de to kveikene her:

@cmyrland God folkeopplysning igjen. Var ikkje klar over at det eksisterar ein kveikwiki. Tar gjerne smaksprøver om du har tid i travel jule/lærarkvardag.