Ny #reisetirsdag, og i dag går ferden til #Røros.
Bergstaden Røros har bevart mye av sitt gamle preg, og siden 1920-årene har Riksantikvaren arbeidet for å bevare sentrale deler av miljøet. Det gjør at du kan oppleve mye historie bare ved å vandre rundt i sentrum.
I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, og allerede i 1646 var den første smeltehytta på plass. Røros Kobberverk regner 1644 som sitt startår. Kobbberverket var i drift i over 300 år, men i 1977 ble gruvedriften nedlagt da den hadde blitt ulønnsom. Du kan opplve kobberverkets historie når du besøker Rørosmuseet.
Røros kirke, eller Bergstadens Ziir som den også kalles, er et kjent motiv fra Røros. Kirken er en langstrakt åttekantet kirke fra 1784. Den er Norges femte største kirkebygg og den er et av landets viktigste kulturminner. Over inngangsdøra til kirken står det: «Til Guds Ære og Bergstadens Ziir». Ziir betyr pryd og har gitt kirken dets tilnavn.
Når du besøker byen anbefales det å sette av tid til å besøke både Rørosmuseet og kirka.
Du kommer deg lett til Røros med toget. Rørosbanen går fra Hamar gjennom Østerdalen og over Røros til Støren. Det er flere daglige avganger både fra Oslo og Trondheim.
Det lokale bryggeriet, Røros Bryggeri, produserer mye godt. De har blant annet brus med tyttebær, blåbær og rabarbra. Fra meg får de terningkast 6. De har også ulike typer øl og rusbrus. Felles for all drikke de produserer er at de satser på kvalitet, rene smaker og at det skal være naturlig og ekte.
Siden 1980 har Røros vært på UNESCOs verdensarvsliste.
Dersom du setter pris på mine innlegg på #reisetirsdag, setter jeg stor pris på om du liker og deler. Post gjerne også egne innlegg med den samme emneknaggen. Jo flere vi blir som poster, jo morsomme blir det.
#reisetirsdag #røros #reise #UNESCO #bergstaden #RørosKobberverk #rørosmuseet #BergstadensZiir #RørosBryggeri
#reisetut #norsktut