Følg

Hvorfor ikke bare hoste selv? Om NextCloud, Google og servere under sofaen. bearstrong.net/tech/2021/03/ho

@bjoernstaerk Fin sak! Om bor i hus, hvor man har mulighet til å sette ting i kjeller eller bod, kan jeg også anbefalle å kjøpe en gammel server. Her er det amsse billig datakraft å hente. Strømforbruket er ofte litt høyere, men pålitelighet og ytelse pr krone er det uslåelig.

@fyksen Får vurdere det en dag vi har hus og kjeller. :) Samtidig sliter jeg litt med å se for meg hva én familie skal med datakraft som ikke får plass under sofaen e.l.

@bjoernstaerk Det er et veldig godt poeng. Det må være om man ønsker å hoste tjenester for halve bygda. Men da er man uansett begrenset mtp hjemmeinternett som uansett ikke er stabilt nok. Så det er nok heller stabilitet, pris og oppgraderingsmulighet som er fordelen med en brukt server.

Også er det bra for miljøet med gjennbruk da, men det har du jo dekket bra i artikkelen din.

@fyksen @bjoernstaerk Jeg fikk tak i en stor og duganes server gratis for noen år siden, men kommer til å bytte over til en mindre maskin ila våren. Det er rett og slett for mye datakraft å holde gående for mine behov, føles som sløsing. Har også en plan om å få all kjerneinfrastruktur (router, switch, AP og server) over på en UPS så vi ikke mister nettet når strømmen går…noe som skjer ganske ofte her hos oss. Da er det også mer praktisk med en mindre server.

@rsolva
Gode poeng! Intel nuc'ene har også støtte for Intel quick sync, som fungerer utmerket om man vil eie sine egne filmer og streamer de.

@bjoernstaerk
Jeg ser forresten du brukte plex, jeg synes et bedre alternativ er #jellyfin, som er foss. jellyfin.org/

Om du vil nytte ut google photos, la jeg varmt anbefale #photoprism, men har jeg ikke prøvd alle andre alternativer. Landet på photoprism fordi det så ut til å ha den mest aktive utviklingen.

@Bjørn Stærk 🇳🇴 Nextcloud blir bare bedre og bedre for hver gang jeg tar en titt på det. Har ennå tilgode å ta det fullt ut i bruk selv, men er på samme vei som du :) Har en NUC fra før, prøvde en stund å bruke den til min hovedmaskin, men den har litt problemer med varmehåndtering og blir fort for varm.

@harald @bjoernstaerk @fyksen Mitt hjemmeserverprosjekt er en Raspberry Pi 4, og så langt går det helt strålende. Men jeg er litt redd for å åpne porter (mtp sikkerhet), som jeg må gjøre om jeg feks skal hoste et Google Photos-alternativ.

@haldorsen @harald @fyksen Sant. Men man må tenke litt på hvilken trusselmodell som er relevant i ens tilfelle. For meg er nok datatap mer alvorlig enn at bilder kommer på avveie, så da tror jeg en god backupløsning holder. Satser på to lokale backuper, én i skyen, og en frakoblet disk for manuell backup.

@bjoernstaerk @haldorsen @harald @fyksen Enda ein nokså nøgd Nextcloud-brukar her, men eg landa på at kjøpe drift var verd det for meg i akkurat det tilfellet (og ja, eg har admin-brukar). Eg har ein del sjølvdrifta ståande, men Nextcloud har ein såpass uggen graf av komponentar han er avhengig av at eg sett det bort med godt samvett. (Driv ein slike komponentar andre stader eller er røynd med dei, stiller det seg annleis, for all del.)

@Steinar @haldorsen @harald @fyksen Ser ut som Yunohost støtter NextCloud, så det gjør iallfall installasjonen lettere.

@haldorsen @harald @bjoernstaerk @fyksen Man kan unngå å eksponere tjenestene ut mot nett ved å sette opp en VPN. Jeg har gjort dette med Home Assistant. Hvis jeg har behov for å endre temperaturen eller sjekke om jeg faktisk skrudde av lysene, aktiverer jeg VPN på mobilen og har full tilgang. Det reduserer sjansene for datainnbrudd betydelig.

@rsolva @haldorsen @harald @fyksen Jepp VPN er ikke dumt for løsninger som uansett bare er ment for familien. Har du en du er fornøyd med?

@bjoernstaerk @rsolva @harald @fyksen Jeg har testet Wireguard, som var ganske lett å sette opp. Men VPN strekker jo ikke til når en feks skal dele bilder med besteforeldre eller sette opp en nettside.

@bjoernstaerk @haldorsen @harald @fyksen Jeg har brukt OpenVPN via routerprogramvaren min (før pfSense, nå OPNsense). Skal teste ut Wireguard snart, ettersom OPNsense har støtte for dette. Veldig enkelt å koble Android-telefonen på VPN da man kan legge inn snarvei i varslingsmenyen.

@Bjørn Stærk 🇳🇴 Nei, si det. Det husker jeg ikke i farten. Har vel oppnådd langt mer en nedskrivningsalder for datautstyr, så satser på de nye er bedre på det området. Uansett, tenker jeg at NextCloud krever mindre av den enn min desktop-bruk.
En Fødivers-dings ala Chromecast Ultra til 780 kroner på Elkjøp ville endret alt. Fediverse Ultra - wifi for nett, Bluetooth for tastatur/lyd, HDMI for skjerm/lyd med x2go / vnc som alternativ, USB for ekstra lagring lokalt, automatisk oppdatering.

Fire varianter å velge fra i oppsettet på mobilen:
- Fediverse Ultra Private - alt er lokalt hos deg selv med alle innstillinger for personvern og informasjonssikkerhet "turned up to 11".
- Fediverse Ultra Social - alt er lokalt hos deg selv med alle innstillinger for å være sosial på plass
- Fediverse Ultra Private Hosted - minimalt er lokalt hos deg selv, det meste hos lokal tjenestetilbyder i Norge med alle innstillinger for personvern og informasjonssikkerhet "turned up to 11".
- Fediverse Ultra Social Hosted -  - minimalt er lokalt hos deg selv, det meste hos lokal tjenestetilbyder i Norge med alle innstillinger for å være sosial på plass.

@parlehaakon Liker ideen! Den største utfordringen er kanskje å hjelpe folk med brannmurer/NAT på hjemmeruterne 😁

@Ruben 🇳🇴 - derav behovet for en Elkjøp-type aktør som tilbyr brukerstøtte til vanlige forbrukere. :-D

@bjoernstaerk Det å ha en egen hjemmeserver er nok forbeholdt nerdene, men å være nerd synes jeg også forplikter til å faktisk hoste ting selv (og for andre)!

Det er på mange måter trist å se i hvor stor grad internett har blitt sentralisert, og det tapte potensialet til å ta eierskap til egne data og tjenester. Heldigvis ser det ut til at stadig flere nerder bretter opp ermene og tar i et tak. Det blir man glad av!

@rsolva
Og ikkje minst kompetansespredning. Det må jau vere betre for fellesskapet om mange kan dette?
@bjoernstaerk

@rsolva @bjoernstaerk

Men, altså, hoste for andre? Å sette en server under sofaen er ikke veldig vanskelig. Men hvis andre utenfor leiligheten skal ha tilgang til den, må man ikke ha ha egen avtale med isp/bredbåndsleverandør? Det er vel ikke uten videre mulig eller lovlig å åpne portene sine mot verden?

@enannenen @rsolva @bjoernstaerk Eksponer det som ei Tor-teneste. Treng ikkje statisk IP, treng ikkje opne portar og som bonus lærer folk om Tor.

@Steinar @enannenen @rsolva @bjoernstaerk Dette høres interessant ut. Eneste erfaringen jeg har med Tor er når jeg ved en feil har valgt Tor-vindu i Brave. Finnes det noe godt lesestoff om hvordan Tor og oppsetting av Tor-tjenester fungerer?

@harald @haldorsen Jepp, bra stad starte. Einaste er at ein kan få inntrykk av at det er «berre for web» om ein skummer den første HOWTOen lenka der, eg bruker Tor mykje meir for SSH enn eg gjer for web.

@harald @haldorsen To andre kjekke bonusar med Tor, når eg no først prøver bleste litt: Ein slepp styre med sertifikat og kjøpe domene.

@enannenen @bjoernstaerk Det er ulikt hvordan bredbåndsleverandørene ordner dette. Altibox gir i praksis fast IP, men ved større vedlikeholdsjobber (lengre nedetid) endrer den seg som regel. De informerte om at den eneste praktiske forskjellen for bedriftskunder som betaler for fast IP er at de får varsling om endret IP god tid i forveien.

@rsolva @bjoernstaerk Men får de det varslet på en form som gjør det mulig automatisk å endre IP hos navnetjener, eller må man gjøre det manuelt?

@enannenen @bjoernstaerk Nei, det skjer ikke automatisk med mindre man har laget en egen løsning for det. Jeg har opplevd dette med et webhotell som har byttet IP på serveren jeg bruker et par ganger de siste 8 årene. Da må jeg endre dette manuelt hos domeneleverandøren på egenhånd.

@rsolva Når jeg tenker meg om så er den kansje statisk, men den endres uten forvarsel.

@enannenen Den er *relativt* statisk, hehe. Men domeneshop har nå laget et API som gjør det mulig å endre DNS-oppføringer programatisk. Da kan man ha et lite script kjørende på hjemmeserveren som sjekker sin oppentlige IP-adresse hvert minutt, og ved endring kan den oppdatere oppføringen automatisk. Ganske fint. api.domeneshop.no/docs/#tag/dn

@enannenen Jeg ser også at router-programvaren pfSense får støtte for Domeneshop sitt API i neste store oppdatering (v2.5). redmine.pfsense.org/issues/108

@enannenen @bjoernstaerk Det er ikke spesielt vanskelig å åpne opp porter for tjenester man kjører og jeg har aldri hørt om at ISPer som nekter brukerne dette. Å kunne hoste ting selv er jo litt av greia med Internett i utgangspunktet, liksom 😁

@rsolva @bjoernstaerk Det er meget lenge siden jeg leste betingelsene til isp-en min. Det var såvidt jeg husker rett etter at Napster var stengt og jeg eksperimente med Gnutella og andre P2P-nettverk. Da fantes det en klausul mot å drifte egne servere eller åpne port 80.

Skal prøve å finne ut om det fortsatt står der.

@enannenen @rsolva Jeg kjører bearstrong.net hjemmefra nå. Tipper det man slår ned på er stor/skadelig databruk, ikke små nettsteder og private tjenester.

IP endres en sjelden gang hos meg, da oppdaterer jeg DNS manuelt. Kommer til å prøve å bytte til en leverandør som støtter dynamisk DNS når jeg setter opp den nye.

@bjoernstaerk @enannenen @rsolva Eg har køyrt ein Odroid HC2 (trur eg det var) med Nextcloudpi ope mot verda i over eit år no, og det fungerer ypperleg. BTRFS-tryggingskopi til lokal USB-disk. Her i området har me ein grei nettleverandør som seier det er i orden å opna portar og driva tenester heimafrå. Det har gjeve meirsmak så langt.

@rsolva @enannenen @bjoernstaerk Jeg har heller aldri hatt en internettleverandør hvor det har vært noe problem. Jeg tenker også det er viktig for å opprettholde muligheten et nøytralt og desentralisert internett.

@haldorsen @rsolva Godt å høre. Jeg finner ikke igjen de nevntebetingelsene hos min nåværende leverandør, så kanskje var det et blaff.

@enannenen @haldorsen @rsolva Når det er sagt, er det noko kjent med det du seier, så eg trur eg har vore borti noko sånt sjølv. Pyttsann, seier no eg til det, er så godt i gang med reklamere for Tor i dag uansett. 😉

Men jeg tror likevel ikke at kommersielle leverandører er spesielt opptatt av et nøytralt og desentralisert internett.

Å hoste selv faller naturlig, men de fleste liker ikke å hoste selv, eller å være i nærheten av noen som hoster, særlig ikke nå under pandemien. Men, å hoste selv er bedre enn å få andre til å hoste for seg, så bruk eget hjem i størst mulig grad når du hoster.

#ordspill #hoste #norwenglish

@parlehaakon Så lenge man bare hoster på egen hardware (under sofaen) og ikke mennesker (i sofaen) så går det helt fint!

Logg på for å delta i samtalen
Snabelen.no

Eit norskt podium for den desentraliserte sosiale media plattformen Mastodon.